Ledige pladser til gratis psykologisk hjælp til efterladte

 

Vi har modtaget mail fra Det Nationale Sorgcenter – Enhed for Sorgforskning ved Aarhus Universitet, de skriver:

 

Der er fortsat ledige pladser til gratis psykologisk hjælp til efterladte

Vi tilbyder fortsat 12 sessioners terapi til efterladte over 65 år med komplicerede sorgreaktioner. Terapien er evidensbaseret og tilbydes af erfarne psykologer ved Det Nationale Sorgcenter i København.

 

Behandlingstilbuddet bliver fulgt tæt af forskere fra Aarhus Universitet, som en del af et forskningsprojekt, der skal gøre os klogere på hvordan vi bedst hjælper ældre efterladte i sorg. Projektet fortsætter med at inkludere deltagere indtil udgangen af 2023. For at opnå pålidelige resultater, er vores mål at inkludere cirka 160 ældre efterladte. Vi er et godt stykke af vejen til at nå vores mål, men vi har brug for den sidste hjælp til at nå i mål. Vi håber derfor på at I vil hjælpe os med dette.

 

Hvis I kender til efterladte som har mistet for over et halvt år siden og som oplever vedvarende og komplicerede sorgreaktioner, så kan I henvise dem til Det Nationale Sorgcenter. Udfyld venligst kontaktformularen på denne hjemmeside eller indtal dine oplysninger på telefon:  33 766 799

 

Hvis I har spørgsmål eller brug for vejledning til hvem der kunne være i målgruppen, så skriv [email protected]

 

Læs mere om en tidligere klients erfaringer med tilbuddet

Ældre Sagen Medlemsbladet udgav i juni 2023 en artikel med fokus på ældre efterladte og komplicerede sorgreaktioner. Yvonne Hvidhjelm, som har modtaget vores terapitilbud, fortæller om hendes erfaringer med at gå i terapien og hvordan det har hjulpet hende med at håndtere hendes sorg. Artiklen kan findes på følgende link https://issuu.com/aldresagen/docs/medlemsblad_3-2023_web (side 23-26).

 

På vegne af

Det Nationale Sorgcenter og

Forskningsgruppen fra Aarhus Universitet

Projektkoordinator Katrine B. Komischke-Konnerup, psykolog, Ph.d.-stipendiat

Forskningsenhedsleder Maja O’Connor, autoriseret psykolog, Ph.d.

 

TEMADAG: SELVMORD – At samle skår op gør ondt – Skive

Sognepræst Karen-Ingeborg Jacobsen har sendt os følgende om temadagen i Skive:

 

Fredag d. 6. oktober 2023 kl. 9.00-12.00 i Sognegården i Skive, Reberbanen 19, 7800 Skive

TEMADAG: SELVMORD – At samle skår op gør ondt

v. Liselotte Horneman Kragh

 

Et klogt menneske har sagt: ”Vores måde at dø på dækker bordet for de efterladte. Ved et selvmord er bordet smadret, og skårene ligger alle vegne”. Sorgen efter selvmord rummer som regel mange komplekse og modsatrettede følelser, og det kræver meget for den efterladte at give plads til alt dette i det liv, der fortsat skal leves. Ikke mindst er mødet med omverdenen vanskelig. Derfor er det godt for alle omkringstående at kende noget til de skår, den efterlevende sidder med og bliver ved med at skære sig på. Oplægget kommer ind på ting, der kan være på spil i kølvandet på et selvmord – med en invitation til en fælles refleksion om, hvad der kan hjælpe den efterlevende mest muligt.

 

Liselotte Horneman Kragh er teolog og tidligere sognepræst og har gennem en årrække været rådgiver i NEFOS (Netværket for selvmordsramte). Hun er medforfatter til bogen I selvmordets kølvand – hjælp til at bære det ubærlige, Eksistensen 2019.

 

TILMELDING SENEST TIRSDAG D. 3. OKTOBER TIL [email protected]

 

Med venlig hilsen

 

Karen-Ingeborg Jacobsen

Sognepræst i Måbjerg og Ellebæk sogne

Netværksperson for sorggrupper i Viborg Stift

Folden 51, 7500 Holstebro

Tlf. 97 422949

www.maabjerg-ellebaek-kirker.dk

Nyt forskningsprojekt – Forskerne vil gerne tale med dig!

Har du haft 1-2 kontakter med Landsforeningen for efterladte efter selvmord og derefter valgt ikke at benytte foreningen, så vil vi gerne tale med dig

Et forskningsprojekt om brugerstyrede frivillige organisationer for mennesker, der har mistet til selvmord i Danmark

 

Projektgruppen:
Projektleder Lisbeth Hybholt
Forskningsassistent Rikke Søndergaard
Seniorforsker Lene Lauge Berring
Professor Niels Buus

 

Hvad handler projektet om?
Det er en voldsom oplevelse, der kan forandre ens hverdag, når ens nærmeste dør. Det kan være særlig svært, når personen har taget sit eget liv. Både i Danmark og i udlandet er støtte fra andre der har mistet til selvmord udbredt. Vi har i flere studier vist, at det kan have positivt betydning, at møde andre der også har mistet til selvmord bl.a. i Landsforeningen for Efterladte efter Selvmord. Den forskning er baseret på mennesker, der har valgt at komme i foreningen i kortere eller længere periode. Men der er mangel på viden om hvordan det kan være, at nogle efter 1-2 kontakter holder op med at komme i foreningen.

Det vil vi gerne undersøge. Dels for at frivillige foreninger får viden, som kan bruges til at udvikle deres tilbud. Dels for at professionelle, får forskningsbaseret viden, som de skal bruge for at kunne informere efterladte om foreningen. Dels for at få udvidet vores viden om hvad der er hjælpsomt i kølvandet på at have mistet til selvmord.

 

Hvem vil vi gerne tale med?
Vi vil gerne tale med dig, hvis du har haft til 1-2 kontakter med Landsforeningen for Efterladte efter Selvmord, men efterfølgende er holdt op at gøre brug af foreningens tilbud. Kontakten kan f.eks. være telefonsamtale, cafeaften, seminar eller ’walk and talk’.

For at deltage skal du føle at du er klar til at dele dine oplevelser i et interviewet.

 

Hvad handler interviewet om?
Interviewet vil handle om hvad der fik dig til at kontakte Landsforeningen for Efterladte efter selvmord, samt dine oplevelser og erfaringer med foreningen.

 

Hvordan foregår et interview?
Interviewet foregår som en samtale mellem dig og forskningsassistent Rikke Søndergaard. Interviewet bliver lydoptaget og forventes at have en varighed på 45-90 minutter.

 

Hvor foregår interviewet?
Interviewet kan enten foregå hjemme hos dig selv, i et lokale i nærheden af din bopæl fx det lokale bibliotek eller via et videolink over computer. Videolink kræver, at du har adgang til internettet og har et uforstyrret lokale hvor du kan sidde under interviewet.

 

Etik
Inden interviewet skal du underskrive en samtykkeerklæring.
Interviewet bliver lydoptaget og efterfølgende udskrevet i en anonymiseret form. Det du fortæller, bliver behandlet og opbevaret fortroligt, så andre ikke kan genkende dig, når vi offentliggør resultaterne i blandt andet artikler.

Det kan være sårbart og følelsesladet at tale om at have mistet en nærtstående til selvmord. Et par dage efter interviewet er der mulighed for en opfølgende samtale med Rikke. Formålet med samtalen er dels for at høre om der noget du er kommet i tanke om, der skal tages med og dels for at høre hvordan du har det efter samtalen. Det er frivilligt om du ønsker en opringning, hvilket aftales i slutningen af interviewet.

Den Videnskabsetiske Komite for Region Sjælland er underrettet om projektet og det er godkendt af forskningsfortegnelsen i Region Sjælland (REG-117-2020).

 

Samarbejde og økonomisk støtte
Projektet er økonomisk støttet af Den sundhedsvidenskabelige forskningsfond i Region Sjælland og psykiatriledelsens forskningspulje. Projektet foregår i samarbejde mellem Landsforeningen for Efterladte efter Selvmord og Psykiatrisk Forskningsenhed, Psykiatrien Region Sjælland.

 

Er du interesseret i at deltage?
Kontakt Rikke på tlf.: 9357 7600 eller mail: [email protected] for mere information.

 

På vegne af projektgruppen
Rikke Søndergaard

Læs hele opslaget: Informations materialer om forskningsprojekt

Frivilligseminar 2023 – Vejle

 

Landsforeningen for efterladte efter selvmord inviterer til Frivilligseminar 2023

Lørdag 4. november kl. 9.30 – 17.00

Foreningernes Hus Vejle, Vissingsgade 31, 7100 Vejle

 

Deltagere: Foreningens frivillige i bestyrelser, cafégrupper, Walk & Talk m.fl. samt medlemmer, som overvejer at deltage i frivilligarbejdet.

 

Overskriften er frivillig ledelse af fællesskaber for efterladte efter selvmord.

Når man som frivillig inviterer efterladte efter selvmord ind i fællesskaber som f.eks. cafeaftener og Walk & Talk, er det vigtigt, at man er godt forberedt, så såvel deltagerne som man selv får en god oplevelse.

Psykoterapeut Pia Engstrøm er dagens underviser, link: http://piaengstroem.dk/

Der vil i løbet af dagen være gruppearbejde, erfaringsudveksling og passende pauser.

 

Overvejer du at blive frivillig i Landsforeningen for efterladte efter selvmord, hører vi gerne fra dig. Send en mail med lidt ord om dig selv til: [email protected], eller tag snak med landsformand Ellen Bæk, tlf. 2423 4475

 

Link til opslaget: Frivilligseminar 2023 – Vejle – Efterladte.dk – Tilmelding senest fredag 6. oktober!

Opslag til print: Indbydelse Frivilligseminar 2023

 

Venlig hilsen

Landsbestyrelsen