Materiale fra foredrag mm.

Filarkiv

 


Jeg skammer mig:

Helle Vincentz vokser op og skammer sig. Over sin opvækst og over sig selv. Barndommen ender i en tragedie, efter år med økonomiske problemer og alkoholisme i familien. Nu vil hun forstå, hvad skam egentlig er, hvorfor den er så vedholdende og hvordan hun kan slippe af med den.

Link: Jeg skammer mig

I flere af indlæggene besøger Helle psykolog Birgitte Sølvstein, hun har en podcastserie der hedder “Psykologen i øret”, link: https://soelvstein.dk/podcast/


EFTER LADT:

“EFTER LADT” er en podcastserie, der fokuserer på forskellige måder, sørgende finder vej i livet efter et væsentligt tab. Gennem samtaler med mennesker, der har mistet, udforsker vært Line Bundgård-Poulsen sorgens væsen og veje til at finde mening i det meningsløse. Hver episode giver håb og inspiration til dem, der oplever sorg.

Link: Postcast EFTER LADT


Mindernes Hus:

Dorte Rønne og Tina Kreutzer stiftede i 2024 Minderne Hus for at give støtte, inspiration, forståelse og trøst til andre, der lever med sorg. En god hjemmeside hvor du kan finde podcast, bøger eller anden inspiration til at leve med sorgen.

Link: Mindernes Hus


Maria arv:

Marias mor løb ud foran et tog, da Maria var 25 år. Selvmordet efterlod Maria i chok og med en angst for fremtiden. Maria undersøger i denne serie, hvordan en familietragedie og et traume rammer de pårørende i generationer.

Link: Marias arv


Ubegribeligt – Om sorg

Sorg rammer os alle. Det er velsagtens definitionen af noget almenmenneskeligt. Det er liv, kærlighed, tab, afmagt og alt derimellem. Men er sorg dårligt? Er det ligefrem noget vi skal medicinere os ud af? Og bør vi få sørgebindet tilbage? Link: Ubegribeligt – Sorg


Efter du forsvandt:

Mette mistede sin bedste veninde Nina til selvmord i 2015. De to piger lærte at kende hinanden på efterskole og blev meget tætte igennem alle deres ungdomsår. Alle de ubesvarede spørgsmål som opstod efter Nina tog sit eget liv, forsøgte Mette senere at dykke ned i og finde svar på og det blev til podcasten: “Efter du forsvandt”


Brinkmans Briks:

Overskriften for Brinkmanns briks d. 3. januar 2024 er: Anders tog sit eget liv – hvad skete der?

Link: Anders tog sit eget liv – hvad skete der?

Indslag fra 16. marts 2022: Min mor begik selvmord

Link: Min mor begik selvmord

Indslag 3. juni 2020: Sorgen ændrer dig for altid

Link: Sorgen ændrer dig for altid


Hjernekassen:

28. februar 2023 handlede hjernekassen med Peter Lund Madsen om selvmord. Gæst: Annette Erlangsen

Link: Hjernekassen om selvmord


Podcastserien: Jeg plejede at tro for evigt – Her er mange gode afsnit.

24. januar 2023 med Mikkel, 0m at miste sin far som 8-årig: Mikkel – selvmord, autencitet og melankolien fra en ikke-eksisterende sorgproces. Link: Mikkel – selvmord

16. maj 2023 med Gustav og Stine: Om begge at miste til selvmord og samtidig knytte et meget særligt bånd. Link: Gustav og Stine

Link til alle afsnit, blad den igennem, der er mange gode afsnit: Jeg plejede at tro for evigt


Klog op sprog – Sorgen taler:

Få ting i livet er så sikre som døden, så hvorfor er den så svær at tale om? En har mistet sin hustru, en anden sine forældre og en tredje sin datter. De undersøger sammen med Adrian Hughes vores manglende sprog for død og sorg. Link til afsnittet 6. januar 2023: Sorgen taler

Når sorgen træder ud af skyggen:

“Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage – Carls bog” er Naja Marie Aidts bog fra 2017 om hendes søns pludselige død, hvor hun oplevede at sproget blev meningsløst. Hvilket sprog har vi når sorgens væsen er stumt? Forfatterinden har selskab af sorgforsker Mai-Britt Guldin og sprogkonsulent Sabine Kirchmeier.

Link til afsnittet 2. april 2021: Når sorgen træder ud af skyggen


Ny podcastserie: Samtaler om sorg

Julen er skøn og hyggelig. Men det er også en tid, hvor minder og sorg over dem, vi har mistet, kan føles overvældende. Derfor lancerer Det Nationale Sorgcenter her op til jul en ny podcastserie med flere kendte danskere, som taler om deres sorg.

Læs mere: https://sorgcenter.dk/2022/12/16/lyt-i-julen/

Eller gå direkte til podcastserien: Sorgen er da noget, vi taler om (spreaker.com)


Liv&Død Prisen 2022

Landsforeningen for efterladte efter selvmord modtog Liv&Død Prisen 2022.

At være nomineret – og være dem, der modtager Liv&Død Prisen – er en kæmpe ære for Landsforeningen for efterladte efter selvmord. Det er en stor anerkendelse af vores frivillige arbejde.

Læs om: Hvorfor vi fik prisen

Læs om og se billeder fra: Prisoverrækkelsen 16. september 2022

Indlæg om prisen i: Nordjyske_100922

Indlæg om prisen i: Kristeligt_Dagblad_170922


Liss – Tonerne af en afsked

I 2021 mister Søren Holm sit liv til selvmord. Bandet Liss mister sin forsanger, og de resterende bandmedlemmer, Tobias, Villads og Vilhelm, mister både en nær ven og deres drømme for fremtiden. I denne podcast fortæller Villads, Vilhelm og Tobias den fulde historie…..

Lyt til serien i 5 dele: https://www.dr.dk/lyd/p3/liss


Lyt til Stines søndag d. 1. maj 2022: 

At vandre med sorgen – Tusind tak for en meget smuk og rørende udsendelse ❤️❤️

At vandre med sorgen. Det har Ingeborg Fangel Mo gjort det meste af sit liv. Hun mister sin far som barn, sin mor som ung og sin mand til selvmord sidste år. Nu står hun alene med 4 børn……..

Gæst: Ingeborg Fangel Mo, operasanger. Vært: Stine Rosengren.


Selvmord rammer de efterladte – ANTV

Formand Ellen Bæk blev i december måned kontaktet af Anerkendende TV i Aarhus (ANTV), om hun ville fortælle hendes egen historie og fortælle om arbejdet i Landsforeningen for efterladte efter selvmord. Det blev til denne udsendelse, der blev vist d. 6. januar 2022: http://www.antv.dk/selvmord-rammer-de-efterladte/. ANTV er en socialøkonomisk virksomhed, der producerer engagerende og oplysende tv om psykisk sårbare og andre udsatte grupper. Ugens TV-program sendes over hele landet hver torsdag kl. 21.00. Udsendelserne kan ses på YouTube og findes: http://www.antv.dk/arkiv/

Lidt mere om Ellens historie. Selvmord rammer de efterladte – ANTV – Efterladte.dk


Artikel fra JydskeVesttkysten d. 21. september 2021

Bestyrelsesmedlem i Landsbestyrelsen, Maria Vogt fortæller om at miste sin mor ved selvmord og om hendes arbejde i foreningen for efterladte efter selvmord, link til artiklen:

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år: – Min verden gik fuldstændig i sort | jv.dk


Papagenoprisen 2021

Papagenoprisen gik i år til podcast-værterne Pernille Strøm Øster og Jeppe Vester. De får prisen for podcastserien ”Jeg plejede at tro på for evigt”. I hvert afsnit har de besøg af en gæst, som deler sin historie om tab og sorg. Flere af seriens afsnit belyser selvmordsproblematikken på en nærværende, fordomsfri og anerkendende måde. Prisen gives til mediearbejdere, som gennem deres virke har belyst selvmordsproblematikken på en etisk og oplysende måde over for offentligheden.

Link til: Podcastserie om at miste: Jeg plejede at tro på for evigt (livogdoed.dk)


“Der er ingen vej udenom” et lille hæfte om sorg

Vi har modtaget mail fra bedemand Kai Erik Laursen. Han har været selvstændig bedemand i 25 år og er nu gået på pension. Kai Erik skriver: Som tidligere selvstændig bedemand har jeg lavet noget materiale. Jeg vil tilbyde at I må bruge det frit, uden omkostninger.
Det drejer sig om “MIN SIDSTE VILJE“. Samt en folder “DER ER INGEN VEJ UDENOM“. Det er om sorgen. Det hele kan hentes på min hjemmeside: www.lau49.dk, eller man downloader det som PDF filer, som kan læse på enhver pc.

Link til filen: Der-er-ingen-vej-udenom

Link til filen: Min-sidste-vilje


Sorgens mange ansigter

Artikel i Nyhedsbrev december 2020 – Af Anja Mailund.

Link til artiklen: Sorgens mange ansigter_Anja Mailund


Julehilsen fra ME AND MARIA

Glædelig jul og tak for en fantastisk release! Vi tænder lys for dem, vi savner til jul. 46 smukke, forskellige mennesker fra hele landet, deltager i vores nye musikvideo. De holder hver især et skilt med navnet på én, de aldrig vil glemme og viser til kameraet

Landsforeningen Liv&Død

Link til hjemmesiden, her er forskelligt  materiale: https://livogdoed.dk/

Link til særudstillingen Ramt – en udstilling om de døde, de overlevende og de efterladte til selvmord: Ramt

Link til Podcastserie: Jeg plejede at tro for evigt


Ud af mørket med Daniel Rye – Dokumentar DR2

Daniel Rye var gidsel hos islamisk stat i 13 måneder. Han fandt sin vej ud af mørket. Nu taler han med personer, som bearbejder en stor sorg. Måske finder de også en vej ud af deres mørke. En dokumentarserie i seks dele, alle udsendelser af høj kvalitet. Udsendelsen d. 24. november 2020 havde selvmord som tema. Daniel Rye besøger Mai, Kim og deres børn i Egå. De mistede deres søn og bror Martin i sommeren 2018. Martin blev 16 år.

Link til: Dokumentarserien

Link til udsendelsen 24. november 2020: Martins selvmord


Forskningsprojekt – Efterladte efter selvmord

Projektet har til hensigt at sikre at efterladte, der mister en nærtstående til selvmord i en alder af ≥ 60 år, får støtte og hjælp der er tilpasset deres behov.

Læs om projektet og se videoer, undervisningsmateriale med mere:

Projekt – Efterladte efter selvmord – Region Sjælland (regionsjaelland.dk)


Årets Papagenopris går til Elene Fleischer og Liselotte Horneman Kragh

Fra Landsforeningen for efterladte efter selvmord skal lyde et STORT tillykke til Elene Fleischer og Liselotte Horneman Krag med Papagenoprisen 2020. Prisen er givet for bogen “I selvmordets kølvand – Hjælp til at bære det ubærlige”. Prisen uddeles i forbindelse med en national netværksdag d. 3. november 2020. Sammen med prisen følger 10.000 kroner. Link til opslaget med boganmeldelse:

Årets Papagenopris går til Elene Fleischer og Liselotte Horneman Kragh – Efterladte.dk


Indslag fra TV Midtvest den 3. september 2020

Ole taler åbent om sin fars selvmord: – Det er så afgørende for os, at vi kan bryde barrierer

Familien Engedal fik i maj et chok, da de mistede deres 81-årige far til selvmord. De ønsker åbenhed om dødsfaldet.

Læs artiklen og se indslaget: Her


Episode nr. 51 TABU d. 5. juni 2020 – Pårørende til selvmord

Radio P3 – TABU – Må vi grine af de ting, der er svære, at tale om? Kan man spørge om alt, hvis bare det kommer af nysgerrighed. Tabu på P3 kigger vores allesammens berøringsangst kærligt i øjnene for at blive klogere på tabuer, mennesker, og måden vi taler sammen på. Værter: Kathrine Abrahamsen og Line Kirsten Nikolajsen.

Link til opslaget: TABU 5. juni 2020 – Pårørende til selvmord – Efterladte.dk

I Tabu i dag taler vi om det at være pårørende til en, der har begået selvmord. Et tungt og vigtigt emne. Vi har Emil og Mathilde med, der hhv. har mistet sin tvillingebror og sin mor. Emil og Mathilde deler deres følelser og oplevelser i en snak om skyld, skam og sorgbearbejdelse…..


CANAL6000 – At miste et barn til selvmord

Canal6000 Kanal SYD sendte to udsendelser i slutningen af maj 2020 om at miste et barn til selvmord. Charlotte Olesen og Susy Knudsen fortæller om deres erfaringer med at miste et barn ved selvmord.

Link til opslaget og udsendelserne: CANAL6000 – At miste et barn til selvmord – Efterladte.dk


Artikler om at være efterladt efter selvmord

Kristeligt Dagblad bragte fredag 7. februar og lørdag 8. februar 2020 artikler om at være efterladt efter selvmord. Mange tak for de gode artikler. Artiklerne er nedenfor lagt ind som pdf-filer.

Fredagens artikler:

Ældre pårørende er ofte alene efter selvmord, læs artiklen

Efterladte efter selvmord føler ofte skyld og skam, læs artiklen

Mais far og søn begik begge selvmord: “Der er jo ingen, der begår selvmord af ondskab”, læs artiklen

Kristeligt Dagblad mener: Flere selvmord kan forebygges, læs dagens leder

Lørdagens artikel:

Efterladte til selvmord mødes på samtalecaféer: Her har alle prøvet det selv, læs artiklen


Ellen Bæk var i finalen som Danmarks fantastiske frivillige.

Læs pressemeddelelsen om fantastiske frivillige: Her

Læs pressemeddelelsen om finalen: Her

Læs Leder Nordjyske 22.10.2019: Her

Læs artikel Nordjyske 06.11.2019 – Ellen og Ejnars to børn begik selvmord: Her

Link til Samvirke December 2019: Her


Årets Papageno-pris går til Jonas Bisgaard Kristensen, JydskeVestkysten

Papageno-prisen 2019 – den tidligere Werther-pris – går til journalistpraktikant Jonas Bisgaard Kristensen for sin artikelserie i JydskeVestkysten om efterladte efter selvmord. Prisen uddeles i anledningen af Verdensdagen for Selvmordsforebyggelse på konferencen i Hillerød den 10. september 2019. Sammen med prisen følger 10.000 kroner.

Læs pressemeddelelsen og artikelserien: Her

Artikelserien i en samlet fil: Her


Hvordan hjælper du bedst en person i sorg?

Hvordan hjælper du bedst en person i sorg? DR Ung Digital giver svaret i en kort tegnefilm, der nu er set hele 913.000 gange på Facebook.

Se tegnefilmen fra november 2018: Her


Kirken i farver: Egon besøger Unni Bille-Brahe

Om indslaget: Seniorforsker Unni Bille-Brahe har hele sit lange liv beskæftiget sig med selvmord, og hun er en af verdens kyndigste mennesker på området. I en samtale med Egon Lausen forklarer hun ikke blot om, hvad der driver mennesker til at vælge selvmordet, men hun sætter også fokus på de problemer de efterladte står med når ulykken er sket.

Se indslag fra 2006: Her

Unni Bille-Brahe var med til at stifte Landsforeningen for efterladte efter selvmord i 2002 og var en årrække formand for landsforeningen. Unni Bille-Brahe var født den 21. maj 1930 og døde den 13. juli 2017 i en alder af 87 år.

Læs om Unni Bille-Brahe’s levnedsløb på: WIKIPEDIA

Læs mindeord i Nyhedsbrev august 2017 (side 5): Her

Læs synspunkt – Hvorfor er det så svært at snakke om selvmord? Nyhedsbrev september 2011 (side 2): Her


I ugerne 36 – 38 satte DR1 fokus på selvmord.

I anledning af ’World Suicide Prevention Day’ den 10. september 2018 satte DR1 fokus på selvmord med en række helt nye programmer. Temaet søger at bryde et af samfundets største tabuer.

DR1 skriver: Hver dag er der knap to danskere, som tager deres eget liv. Det er cirka tre gange flere, end der dagligt dræbes i trafikken. Alligevel er selvmord ikke noget, vi taler om – for selvmord er fortsat et af de største og alvorligste tabuer i vores samfund. Men der er god grund til at gøre mere for at forhindre selvmord. 

Bryd tabuet og berøringsangsten, Læs mere : Her                                                                                                                                        

Link til udsendelserne:

Jeg vil dø: Se udsendelserne her

Min fars farvel: Se udsendelserne her


Mandag d. 14. august 2018 handlede Hjernekassen på P1 om selvmord.

Hvorfor vælger næsten 1 million mennesker på verdensplan at begå selvmord hvert år? Hvem er det, der begår selvmord? Hvordan er det at blive efterladt? Hvordan kan selvmord forebygges? Vi har eksperter i studiet.
Vært: Peter Lund Madsen.

I programmet deltog vores formand Lars Iversen og Lilian Zøllner, centerleder for Center for Selvmordsforskning

Programmet kan høres online på Hjernekassen på P1.


Selvmordstanker med Mikkel Frey Damsgaard – 6 radioudsendelser

DR P1 sendte i maj/juni måned 2017 6 radioudsendelser – Selvmordstanker med Mikkel Frey Damsgaard.

Hver udsendelse varer 27 minutter – find udsendelsesrækken her:

http://www.dr.dk/radio/p1/selvmordstanker-med-mikkel-frey-damgaard/selvmordstanker-med-mikkel-frey-damgaard-6


Artikelserie fra Nordjyske Stifstidende, marts 2017 – De efterladte fortæller

Fire søndage i træk i beretter pårørende til selvmordsofre deres historier om at stå tilbage.

Artikelserien i samlet fil: Nordjyske_artikelserie_2017


At være efterladt efter selvmord – TV-indslag

Formand Lars Agertoft Iversen fortæller om at være efterladt efter selvmord.

Lars er blevet interviewet til FamilieKanalen den 23. august 2015 i deres studie i Esbjerg.

Indslaget kan ses i en kort version på ca. 14 minutter eller i en lang version på ca. 33. minutter.

Den korte version handler om at være efterladt efter selvmord og hvad Landsforeningen for efterladte efter selvmord kan tilbyde. Se den korte video her

I den lange version fortæller Lars mere af sin egen historie og hvad Landsforeningen har betydet i hans sorgbearbejdelse efter han mistede sin kone i 2004.  Se den lange video her


De tabte ældre – TV-indslag

Lis Kaspersen, Odense fortæller om at miste ægtefælle. Se indslag fra TV2 Fyn, 30. marts 2015: her

Journalist Sine Skott Andersen fik Werther prisen i 2015 for TVserien  “De tabte ældre”.


Hør debatten fra folkemødet 2016 på Bornholm
Opdateret 26-06-2016 af Hanne
Klik på linket og hør debatten. Den varer cirka 50 minutter. Hør den her

Læs om folkemødet her


Dokumentliste


Årsmøde 2016

Sorg og selvmord – efter tab af ægtefælle – oplæg ved Jorit Tellervo  (Jorit Tellervo fik Werther prisen i 2016)

  • Sorg & selvmord – hvordan kan det gå så galt – Download
  • Sorg & selvmord – palliativ indsats – Download
  • Sorg & selvmord – udsnit af dagbogDownload

Årsmøde 2017

Sorg efter selvmord er en livslang proces – Oplæg ved Mai-Britt Guldin – Download