Om skam og Lars Sørensen

Skam kan ødelægge sjælen

Lars J. Sørensen har skrevet en relevant og vedkommende bog om skam. Hør ham på Efterladtes årsmøde til marts Skam kan ødelægge sjælen.

 

Lars J. Sørensen har skrevet bogen Skam – medført og tillært, en bog som giver mulighed for at forstå hvad der er på færde, når vi oplever noget som skamfyldt.

 

Skam opstår, når mennesker ikke bliver set og spejlet som dem, de er, siger psykolog Lars J. Sørensen.

 

Skam er noget, vi er født med. Vi har en disposition til at føle skam, ligesom vi er disponerede for at føle os tilknyttede og tillidsfulde. Men vi bliver det kun sammen med andre. Det er omgivelserne, der skal tænde for det. Så hvordan det kommer til at fungere i den enkelte, afhænger af, hvordan den enkelte er blevet mødt, siger Lars J. Sørensen.

 

Den ubehagelige udgave af skam opstår, når man ikke bliver set som den, man er, og når man bliver behandlet forkert og spejlet forkert tilbage. Og bliver menneskers selvforståelse forkrøblet, er det et sjælemord, der kan føre til vold og overgreb og i værste fald til mord og selvmord.

 

Vi får det nervesystem, som vore omgivelser giver mulighed for.

 

De fleste forældre vil det bedste for deres børn. Men mennesker kan blive så optagede af deres eget liv og det, der sker det være sig sygdom eller dødsfald at de ikke er i stand til at være til stede for deres børn. Og det er det, vi er begyndt at forstå: Når følelser hos børn ikke bliver mødt, kan det ende med, at de føler sig forkerte, og så er skammen plantet.

 

Lars J. Sørensen har den teori, at den fælles bevidsthed i samfundet tidligere ikke har kunnet rumme, at vores tilstedeværelse for hinanden er så vigtig. Det kan sammenlignes med, at der for eksempel er blevet større åbenhed i dag om, at overgreb og incest kan ødelægge liv. Og han citerer teologen K.E. Løgstrup, der i sin bog Den etiske fordring fra 1956 skriver, at jeg holder et andet livs skæbne i mine hænder.

 

Læs mere i Kristeligt Dagblad – artiklen Skam kan ødelægge sjælen – på linket: Skam kan ødelægge sjælen/Kristeligt dagblad Ved årsmødet den 8. marts 2015 kommer Lars J. Sørensen og taler om skam.