Boganmeldelse: I selvmordets kølvand

 

 

Titel: I selvmordets kølvand – Hjælp til at bære det ubærlige

 

Forfattere: Elene Fleischer og Liselotte Horneman Kragh

 

Forlaget Eksistensen, 175 s., 2019.

 

 

 

 

Charlotte anmeldte bogen i Nyhedsbrev August 2019:

Bogens forfattere, som begge har deres virke i NEFOS, gennemgår i 9 kapitler, hvordan det er at være efterladt efter et selvmord. Bogen henvender sig både til lægfolk og fagfolk.  Der er “hurtigbokse”, som fungerer som en opsummering.

 

Kapitel 1 beskriver kroppen og psykens reaktioner og skildrer desuden tosporsmodellen. Kapitel 2 handler om de specifikke tab, der altid er forskelligt i forhold den relation, man har til den mistede (partner, børn, forældre, bedsteforældre, søskende, ven, kollega), og hvorledes familiedynamikken kan udvikle sig. Dernæst sætter kapitel 3 lys på selvmord hos ældre mennesker. Kapitel 4 omhandler selvmord i psykiatrien, og kapitel 5 når fagfolk mister en klient.

 

De sidste 4 kapitler uddyber de mange udfordringer en efterladt kan møde fx. følelsen af at bebo en fremmed planet samt følelserne af skyld og skam. Bogen beskriver også, hvorledes man kan finde vejen frem i livet efter et selvmord. Til slut finder man en oversigt med praktiske oplysninger, samt hvor man kan hente yderligere hjælp.

 

Bogen favner bredt og belyser ganske fint problematikken samt øger forståelsen for efterladtes situation.  Særligt kapitlerne, som beskriver den efterladtes kamp for at mestre sit fremtidige liv, er givende læsning. Siderne med hurtigbokse fungerer som en glimrende opsummering og er desuden meget praktisk som opslagsreference. Alt i alt en bog, som varmt kan anbefales.

 

Lis Kaspersen vil også anbefale den nye bog:

Den er da helt fantastisk, havde jeg da bare haft en sådan en bog at slå op i, da jeg mistede min mand, ville jeg jo have fundet ud af, at jeg ikke var anderledes end andre der havde mistet ved selvmord.”

 

Hanne Tang kan også varmt anbefale bogen:

Jeg er meget glad for bogen. Jeg vidste det ikke, men det er den bog, jeg altid har haft brug for!  Både i forhold til min egen sorg, og når jeg taler med andre, der har mistet ved selvmord. Jeg finder det vigtigt at udbrede kendskabet til bogen blandt de, som er efterladte efter selvmord, og har derfor besluttet at bruge cafeaftener på at præsentere deltagerne for bogen de steder, hvor jeg er med til at lave program!

 

Når den hvide vished rammer, artikel af Charlotte Rørth, Nordjyske Stiftstidende, søndag 1. september 2019

Sorg: Hver dag mister to familier en elsket til selvmord i Danmark. Kan man leve videre? Ny bog prøver at hjælpe

Link til artiklen: 2019-09-01_Nordjyske_I_selvmordets_kolvand

 

Læs Dansk Psykologforenings anmeldelse af bogen: DP-anmeldelse

 

Link til forlaget: https://www.eksistensen.dk/i-selvmordets-kolvand-haeftet.html