Akut krisehjælp

Akut krisehjælp

Har du som efterladt efter selvmord brug for akut krisehjælp, skal du kontakte egen læge – eller en vagtlæge – der skal henvise dig til psykologbehandling med offentligt tilskud. For nogle af grupperne er der regler for, hvor længe der må være gået, før din læge henviser.

Selvom det kan føles uoverskueligt, hvis der er ventetid til psykolog, er det vigtigt at du får en henvisning og bestilt tid.  (Hvis du har mulighed for at betale for psykolog uden sygesikringsbidrag, behøver du ikke kontakte din læge.)

 

Det er kun privatpraktiserende psykologer med autorisation, der kan være tilsluttet ordningen med offentligt tilskud. Hvis du får en henvisning, kan du frit vælge mellem de tilsluttede psykologer.

 

Vær opmærksom på, at du kan muligvis have en forsikring, der kan dække hel eller delvis betaling af psykologbehandling:

Undersøg om du har sundhedsforsikring via arbejde eller pensionsordning. Mange har mulighed for krisehjælp via sundhedsforsikring via arbejdspladsen og en del offentlige arbejdspladser har Falck Healthcare ordning med mulighed for telefonisk krisehjælp. Har du privat sundhedsforsikring kontakt forsikringsselskabet.

Tjek også om der er mulighed for psykolog/krisehjælp via din pensionsordning. Mange pensionsordninger indeholder sundhedsforsikring. Er du på en større arbejdsplads kan du få din HR-afdeling til at hjælpe eller spørge din tillidsrepræsentant, alternativt ringe til din fagforening.

 

Er der børn, der har brug for hjælp:

Kontakt jeres socialforvaltning for hjælp, og få skole, børnehave og vuggestue til at hjælpe med ekstra støtte.

Er der helt små børn kan sundhedsplejerske kontaktes for hjælp og støtte til barnet og familien.

 

Læs mere på Sundhed.dk: Psykologbehandling

 

På siden findes fakta om psykologbehandling, regler for offentlig tilskud med mere og link til:

Hjemmesiden www.psykologeridanmark.dk er udviklet af Dansk Psykolog Forening, som er fagforening og faglig forening for psykologerne i Danmark. Det er hjemmesidens hovedformål at give borgere og virksomheder mulighed for let og hurtigt at finde en psykolog med de erfaringer og kompetencer, som den enkelte efterspørger. På hjemmesiden kan du også læse mere om, hvordan psykologer arbejder og finde cases – eksempler – der beskriver et forløb hos en psykolog.

 

Det nationale partnerskab til forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg har nyttige informationer hjemmesiden:

Klik på Selvmordsforebyggelse.dk og gå til fanen “Efterladt efter selvmord”, her er information og nyttige links til steder at søge hjælp, hvis du mistet en nær til selvmord.

 

Har du selv selvmordstanker eller oplever, at du psykisk er meget udsat, skal du søge hjælp via egen læge, vagtlæge, psykiatrisk akutmodtagelse og hvis det er akut, skal du ringe 112.

Her er link med oversigt over de regionale behandlingstilbud herunder de psykiatriske akutmodtagelser: https://selvmordsforebyggelse.dk/selvmordstanker/behandlingstilbud/

Du kan også ringe til Livslinien på 70 201 201 eller skrive/chatte med frivillige rådgivere:  https://www.livslinien.dk/raadgivning